19 Eylül 2021 Pazar

 Her Konuya Biraz Değinelim

Herkese iyi günler! Gerçi gece oldu bu yazıyı yazarken ve gün içinde daha yeni kendime gelebildim. 2 hafta önce el ve uyluk kemiğimden bir ameliyat geçirdim. Çok ciddi değil ama 3,5 saat sürdü ve hala iyileşme aşamasında olduğumdan eski formuma dönmem 4-5 hafta alacak gibi.


Pekala beni bırakıp genel konulara gelelim. 
Yurtdışı sitelerinden alışveriş yapıyor musunuz? O zaman hem iyi hem de kötü bir kötü haberim var. Öncelikle ebayden alışveriş ve daha küçük sitelerden alışveriş yaparsanız hala ptt üzerinden eski usul teslimatına sürüyor. En çok kullanılan aliexpress siparişleri için teslimatı artık aras kargo yapıyor. Vergi kısmı siparişin ödeme ekranında geliyor ve ptt nin en olmadık zamanda gelmesi, kapıda ya da şubeye giderek ödeme yapma kısmı kalktı. Kötü haber ise aras kargo'nun zile bastıktan sonra evde yoksanız not bırakmak yerine kargoyu kapınızın önüne bırakıp gitmesi(belki sizin bölgenize bakan not bırakır evde yoksanız). Başıma iki kere geldi ve kargo getiren kişi kişi apartmandan çıkıp ben girerken göz göze bile geldik. Diğer kötü haber ise gönderim ücreti. Bildiğiniz gibi bir ürüne baktığınız zaman altında ücretsiz ya da ne kadara geleceğini görebiliyorsunuz. Böyle hesaplayıp ödeme ekranına geçtiğiniz zaman gönderim ücretinin birden iki katına çıktığını bile görebilirsiniz. Ücretsiz ise 2-3 dolar olurken ücretli ise 2-4 dolar arasında artıyor ve aynı satıcıdan almışsanız bir kaç ürün, hepsi aynı pakette gelse de ayrı ayrı gönderim ücreti isteniyor. En basit 20-30 TL tutan küçük şeylerin gelmesi bile 100 TL olabiliyor. Şaka gibi ama gerçek.

Diğer bir şaka gibi konu ise Fate Grand Order'ın yaz etkinliği. Yaz etkinliği güzel, zevkli, yeni karakterler hoş ve hepsini istiyorsunuz(ki alabilirsiniz) ama ikinci yarıda gelen 3 karakterden(1 SSR, 2 2SR) hiç birini alamadım. Biriktirdiğim her şeyi harcayıp(162Q / 53 deneme) üzerine bir de 75 TL harcasam da alamadım. Umarım siz oynar ve bu gelen eğlenceli karakterleri alırsınız. 

Güncel serilerden sezon finaline 1 bölüm kalan Kobayashi-san no Maid Dragon ve Tensei Slime ikinci sezonları var. Yavaş izlemeye başlayabilirsiniz. Bu hafta bitenlerden Vanitas no Karte fena değil gibi. Hedef kitlesi kızlar ama vampir konusu ve izleyecek bir şeyinde pek olmaması nedeniyle şans verilebilecek serilerden. En azından Jeanne kısımlarını sevdim diyebilirim ve merak edip mangasına da bakmayı düşünüyorum. Şu aralar iyi olarak bir kaç seri geldi, çabucak bitti, bitmek üzere ya da sezon arası bile bölündüğü için yarım kaldı derken pek bir şey gelmedi. Aynısı oyunlar içinde geçerli. Eğer amerikan, retro ve genel oyunları daha çok seven biri iseniz, her zaman oynayacak şeyler olduğu için keyfini yerinde olabilir. Sonuçta hafta çıkan 10-15 arası oyun var. Sadece PC kullananlar Steam hatta torrent tarafından iyiler, Xbox kullanıcıları gamepass ile aylık gelen oyunlar ile oynayacak bir şeyler konusunda sıkıntı çekmiyorlar(fazla değil ama para verildiği için ne gelse ay sonunda gideceği için oynama zorunluluk hissi iyi değil), Playstation kullanıcıları yeni kaliteli oyun gelmediği ya da az ve yüksek fiyattan geldiği için idare ediyorlar, Switch oyuncuları ise 10 gün içinde gelecek 3 oyunla gelecek ayı geçirirsek gerisi mükemmel olacak diyorlar. Bu 4 oyunda ortak platformlar içinde olacağından herkes için aynısı denebilir(Dragonball Z Kakarot, Astria Ascending ve Mary Skelter Finale ve Melty Blood Type Lumina).

Aslında genel olarak bakıldığında artık çoğu oyun her platform için var ve aradaki farklar sadece sistemin hızı, depolama kapasitesi ya da ekran gibi küçük farklar. Durum böyle iken özel oyunlar konsol aldırarak farklarını gösteriyorlar.
Xbox Series X/S - Forza ve Halo - Çıkmasına daha var ve xbox ın arşivi PC ile aynı olduğu için iyi bir PC varsa gerekli görmüyorum.
Playstation 5 - Harry Potter, God of War, Spiderman, Horizon 2, Wolverine ve bir kaç tane daha 2-3 yıla çıkacak iyi oyunlar. Bu geleceklerden hepimiz bir kaçını severiz, ps özel ve gelecek oyunları da oynama düşüncesi Playstation 5 i alınası olduğunu düşündürüyor ama gerçekçi olursak, bu alınası olması 2-3 yıl sonra bu oyunlar çıktığı zaman olacak. Şu an her platformda olan ya da özel idare eden bir kaç oyunu var ve bir kaç saat geçirdikten sonra cihaz kenarda duracak. Ayrıca eskiden "PC alacağıma PS alırım, rahat ederim" denirdi ve yerinde bir cümle ama artık "2 PC parasına 1 PS5 alırım ve yeni oyunlara para kalmadığı içinde eski ya da indirimde ne gelirse onu oynarım" denebilir. Yeni bir oyun çıktığında 600-700 TL civarında mı olur, hem de dijital sadece?!

Switch - 2017 de çıkan, 4 GB Ram'e sahip elde ve TV'ye bağlanarak oynanabilen bir konsol için oyun arşivinin PC gibi geniş olduğunu söylemek yerinde olur. Genel oyunlarının harici özel oyunları ve diğer konsollara oranla biraz daha düşük fiyatları daha seçilebilir olmasını sağlıyor.


Gelelim konsol seçiminde ayrıntılara. Şu an switch daha alınabilir bir konsol. Persona 5 i biliyorsunuzdur, Playstation tarafında herkes oynadı ve oynamayanlarda çok iyi biliyor. Persona 5 Scramble oyunu her platforma gelirken emulatörle PC de Persona 5(PS3) oyununu oynayanlarda çok oldu. İşte bu Persona serisinin kaynak oyunu olan Shin Megami Tensei V oyunu uzun bir bekleyişin ardından özel olarak Switch için çıkacak kasım da. Aradan bir kaç gün geçtikten sonra remake bir pokemon oyunu çıkarken bir kaç ay sonra yepyeni bir pokemon oyunu da gelecek. Mario Kart 9, Bayonetta 3, Metroid gibi çok duyulan özel oyunlara girmiyorum. Bu oyunların biraz daha fazla çıkması 4 GB ye uygun 1080p olarak hazırlanması ve oturmuş bir konsol olmasından geliyor. Zaten her yerde olan retro oyunları elde oynayarak daha keyifli ve yatarak el konsolunda oynayabilme de var. 

Playstation tercih eden biriyim ama ps4 zamanında neredeyse hiç playstation anime oyunlarından gelmedi. Bleach ve beklediğim özel ps3 serilerinin devamı ve yeniler hiç gelmedi. Ne geldiyse genel çıkanlardan gelirken sony hiç bu alanda yatırım yapmadı. Ayrıca PS5 in oturması ve oyun arşivinin artarak fiyatların biraz daha inmesi 2-3 yılı bulacağı için ancak o zaman alınabilir diyorum.

Konsollarda PS5 ve Xbox serinin kırılması için çok erken ve beklenti düşük. Sonuçta henüz PS4 bile kırılsa da sadece 2 yıl önceki oyunları çalıştırabiliyor. Switch mi? Versiyon ve çip ile çoktan kırıldığı için ayrıca bir seçim noktası da. 
[Not: Bu konsolların sistem durumları ile ilgili bilgi verme için yazılmıştır]

Steam deck konusuna girmedim. Sonuçta çıkmamış bir konsol ama 16 GB Ram ve çoğu PC Steam oyunu da çalıştırdığı için çok iyi bir alternatif gibi dursa da işin gerçeklik kısmında bir sorun var. TV ve monitöre bağlanarak çalıştırılması güzel ama zaten bunlar PC oyunu olduğu için monitör ya da TV ye ona verileceğinden daha düşük bir fiyata daha iyi PC alınıp kullanılmasın? Diğer ve en önemli kısmı ise ağırlığı ve boyutu. İçinde o kadar şey barındırdığı için boyutu büyük ve switch in ağırlığından fazla(switch 400 gr - steam deck 660-700 gr). Doğrusu switch ucu ucuna yatarak oynamak için ideal ağırlıkta, switch lite çok daha rahat ama steam deck ağırlığı bakımından ortalama birinde 15 dk den sonra bileği yoracaktır. Uzanarak oynama olmadıktan sonra sadece pc oyunları olan bir konsolu almanın ne özelliği kaldı ki diğer tüm konsollarda aynı oyunlar zaten var.

Ekstradan Touhou oyunlarının normal ve olağana ek özellik eklenerek olan oyunlarının switch için olduğunu söylemiş miydim? ^w^


TOUHOU
Gensou Mangekyou ~The Memories of Phantasm
Bölüm 12, türkçe olarak "Touhou Gensou Mangekyou ~The Memories of Phantasm" sayfasına eklenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder