Durum Bildirimi
Yoğunluk, yüksek lisans(yeni bitti), çizimler, kariyer planlaması vs derken ne zamandır siteyi ihmal ettiğimin farkındayım. Eskisi gibi zamanım çok olmadığından güncel haberler vermeyi geçtim çevirisini yaptığım bir kaç seriye bile devam edemedim. Özellikle de yeri benim için ayrı olan Touhou Memories of Phanstasm serisine. Arada devam edeceğim yine de ^^'
Pekala bunun ilginizi çekebilecek Japonya ve Japonca konusu da var. Bu yaz Japonya'ya gitmeyi planladığım için Japonca geliştirmeye karar verdim(evet, kanji ve detaylar içine dalma demek bu). Japonya ya planladığım yolculuk, orada kalma sürem ve hatta istediğim çizim ya da benzeri dallar üzerine isteyebileceğim iyi bir iş bulabilirsem orada geçireceğim sürede ciddi bir artış olacaktır. Japonya üzerine konuşurken herkesin bilmesi gereken konular hakkında biraz genel bilgi vereceğim.
Maalesef son yıllarda paramızın değer kaybetmesi üzerine artan döviz kuruna herkes farkında ama günlük hayatımızda harcamalarımızı çok ciddi etkilemediğinden o kadar sorun deği-----evet, durum parayı japon yenine çevirince ciddiyetini gösteriyor. 1000 yen bugün 54.25 tl yapıyor ve bu para ortalama bir günde yemek, gezi vs için size yetebilecek iken Türkiye de Japonya da ise 1000 yen çok kolay bitebilecek bir paradır. Yerine göre ucuz bulduğunuz ya da bir makineden alacağınız pakette ramen 500-1000 yen arasında değişebiliyor. Bu yemek örneğinden tam anlaşılmıyor ama su örneğinden durumu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Dışarı da 50 kuruş ile 1.20 tl arasında değişen 500 ml su japonya da 100 yen olarak satılıyor.
Japon marketlerinde ürünlerin fiyatı kdv hariç olarak yazılmaktadır. Büyük yazan fiyatın altında biraz daha küçük olarak harici kdv si yazıyor ve kasa da kdv dahil fiyatla ödeniyor. O küçük 1 yen ve 10 yen olan bozukluklar burada devreye giriyor. Banka kartı ile alışveriş imkanı var iken bunlar çok gerekli mi? Evet, gerekli çünkü Japonya da ağırlıklı olarak nakit kullanan bir ülke.
Konaklama konusunda çoğu kişi gibi kısa süreli bir tatil düşünüyorsanız pansiyon, yatakhane küçük otel ya da hiç alanı olmayan kapsül otelleri tercih edebilirsiniz. 1 haftalık konaklama bedeli 800-1500 tl arasında değişebiliyor ucuz yerlerin. Benim tercihim ev kiralama üzerine ve bir çok site size bu olanağı sunabiliyor. Tabi bir kira bedeline el koymak şartıyla. Bir kira bedeli, kira ve bir kaç tane yeni giderden sonra daire kiralanabiliyor. İlk aydan sonra normal kira ile devam ediliyor. Şu an bir arkadaşım ile Tokyo daki dairelere bakıyoruz gelecek ay için.
Giden herkesin ve orada olan kişilerinde çok söylediği gibi "her yerde ücretsiz wifi var" gerçekten doğru. Tatil için gidilmişse telefon hattı almaya gerek yok olmaz interneti için çünkü her yerde wifi var ve kullanılır. Doğru bir görüş ama biraz fazla genel wifi nin olmadığı yerler olduğu da düşünülmesi lazım. Bunun için sadece internet paketi olan sim kartlardan bir tane edinmek gerekiyor. Yakında lazım olacağından bu konuyu biraz araştırdım ve Narita havalimanında sim kart makinelerinin olduğunu öğrendim(diğer havalimanlarında da var).
Japonya ya giden arkadaşlarımın sorularıma cevap vermesi ve birazda araştırmalarımla bilgilerin devamını öğrenmeye devam ederken asıl yolculuğumdan sonra çok daha detaylı bilerek anlatabileceğim. Ağustos ayında olacak Comiket e katılmayı ve detaylarını paylaşmayı da istiyorum ayrıca. Takipte kalın, ara ara yazı, video, döküman ekleyebilirim.
Unutmadan çizimlerim için bir kaç yıldır pixiv'i kullanıyorum ve ileride de normal çizimlerimin harici mangalarım içinde kullanmaya devam edeceğim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder