15 Mayıs 2018 Salı

                      Playstation 4 Araştırması "Alma kararı, Bilinenler ve Gerçekler"

Şu an almayı hiç düşünmesem de bir arkadaşımın isteği ve kendim içinde düşünmemle beraber araştırmasına ve piyasada olan 3 modelin özelliklerinden başlayarak kırılan(hacked) sistem ve uyumlu oyunlara kadar inceledim.
Model kısmından başlamadan önce Playstation firmasının tüm makinelerinin en az 10 yıl dayanması amaçlanarak yapıldığını, nem ve düşürme olmaksızın uzun yıllar kullanılabileceğini hatırlatmalıyım. Çünkü ps4'ün ilk cihazı olan kalın kasa için "çabuk bozulur" yanılgısı var. Slim modeli ile arasında 500 gb hafıza ve boyut farkı var. İnternet'te övülerek bitirilemeyen pro cihazı her ne kadar iyi olsa da gereksiz bir takım özelliklerinin yanında çıkmasıyla ps5 üretimine geçişi 2 yıl ileri tarihe götürdü. Yeni model olması ve alıcıların fazla fiyat farkı ödeyerek aldıkları bu cihaz yüzünden firması e3 fuarında ps5 ile ilgili bir tanıtım olmayacağı açıklanmıştır.
Pro cihazı eklenen güçlü havalandırması ve 4K(2160p) desteği ve oyunların grafiklerini biraz daha iyileştirmesi ile biliniyor. Elinizde 2160p destekleyen bir cihazınız yoksa ya da destekleyen çok büyük ekran bir cihazınız yoksa pek fark etmeyecektir. Havalandırma konusunda ise diğer iki model için satılanlardan bir tanesini 50 tl civarında internet üzerinden alıp takarsanız aynı olacaktır ya da 1 saat oynadıktan sonra 15 dakika cihazı dinlendirirseniz bunlara gerek kalmaz ve bu uyarı göz sağlığınız için sistem açılışında da belirtilmektedir(en azından ps vita da)

İlk modelini uygun fiyata alıp oynamak istediğiniz belli oyunları indirim zamanı Türkiye ya da en uygun fiyatlı Hong Kong marketinden de satın alabilirsiniz. HK fiyatları genelde %10 ile %35 arasında oynayabiliyor diğer ülke fiyatlarıyla. Eğer banlanma sorunundan hesabınıza harcadığınız para ve zamanın gidebileceği ya da aşırı yüksek fiyatlar yüzünden kırık bir sistem isterseniz birkaç detayı var.

Eski Playstation 2 ve 3 sistemindeki gibi her model kırılmıyor ya da versyon düşürme olmuyor. Playstation 3 sistemindeki versyon düşürülerek kırma işlemi sonrası, vita ve ps4 cihazlarının sistemlerinde düşürme karşıtı önlemler getirildi ve sadece piyasadaki güncellenmemiş modellere işlem yapılabiliyor. Ps vita 3.60, ps4 4.55 e kadar olan modeller bu işleme uygundur.
Kırıldıktan sonra tüm oyunlar oynanabilir mi? Hayır.
Sadece versyon çevresine yakın çıkan ve eskiler oynanabilir. Basite indirgersek geçen yaza kadar çıkan oyunları oynayabilirsiniz.
Yeni çıkan bir oyunun diskini alsanız oynayabilir misiniz? Hayır.
Sisteminiz eski olduğu için yeni oyunlar yeni güncel sisteme uyumludur ve sisteminizi güncellemeden oynayamazsınız ki güncellerseniz kırık özelliği gider ve eski oyunlar çalışmaz.

Şu an kırık ps4 için 500 oyun bulunuyor ama bu oyunların 350 civarı bir çoğunluğu arcade, Retro, HD-ps2 oyunları, 50 tanesi ps3 içinde var, 50 tanesi ps vita ile ortak olan oyunlar ve sadece 50 civarı özel oyunu var denebilir. Tüm oyunları kırık olsa bile şu an, bu sayı az bir oranda artardı.

Şu an ps3 ve ps vita kullandığımdan güncel oyunları oynayabiliyorum ve sadece ps4 için olan Final Fantasy 15, Disgaea 5 gibi birkaç oyunu listelediğimde 5 sayısına çıkıyorum. Bu sayı 10 dan az olduğu için şu an gerek duymuyorum ama sizin listenizde 10 taneyi aşıyor ise, bir cihazı ihtiyacınıza göre belirleyip, kırık ya da orijinal sistem kullanabilirsiniz.

Orijinal sistem kullanan biri de olarak bunları soruların cevaplamak, bilmeden cihaz alıp diğerlerini öğrenince zor bir şekilde satıp yerine yeni cihaz alınmasının ya da 1-2 oyun alıp hemen satılması önüne geçmektir. Satış sitelerinde bu durumlar yüzünden bir sürü ilan bulunmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder